Mladí hasiči Dřešín – ohlédnutí za rokem 2010

Začátky

Vše začalo již v zimě na valné hromadě, kde v diskusi vystoupil Jirka Záhorský a kromě jiného opět narazil na to, že by bylo dobré začít pracovat s dětmi, neboť ve Dřešíně je jich v současné době dost a právě v nich je budoucnost hasičů. S tím pochopitelně všichni souhlasili, ovšem nikdo přesně nevěděl, jak se tato záležitost bude dále vyvíjet.

Na jaře, konkrétně 11.dubna, se konala první schůzka mladých hasičů. Ze strany dětí byl o tuto činnost poměrně velký zájem a tak se všichni shodli na tom, že se zúčastníme alespoň jedné pohárové soutěže – Strakonický plamínek. Tato soutěž se konala 8. května ve Strakonicích a další nácvik byl tedy věnován této soutěži.

První soutěž

Nácvik na první soutěž probíhal i přes nepřízeň počasí dobře. Postavili jsme družstva mladších i starších hasičů (podle směrnic Plamen) a připravovali jsme se na soutěž v požárním útoku, který býl jedinou disciplínou, ve které se soutěžilo. Příjemným zjištěním bylo to, že se během soutěže uskuteční dva pokusy (jak je ostatně u dětí obvyklé) a tudíž je možné případnou chybičku napravit.

Nutno podotknout, že již do přípravy se kromě Jirky Záhorského zapojili také Radek Kolářík a Václav Voldřich, kteří se zároveň stali vedoucími družstev mladších a starších mladých hasičů. Kromě toho se na přípravě dětí podíleli třeba i Karel Matějka a další členové hasičského sboru.

Když přišel onen kýžený den, tedy sobota 8. května, vyrazili všichni s patřičnou dávkou nervozity do Strakonic na soutěž. Ta se konala v prostoru pod Hvězdou a počasí mladým hasičům poměrně přálo. Ukázka práce záchranného sboru, vystoupení mažoretek i vlastní závody proběhly hladce s průvodním slovem velitele strakonických profesionálních hasičů Oty Šmejkala. Naši starší hasiči se s časem 27,00 sekund umístili na 6. místě, což nebylo napoprvé tak špatné. Mladší hasiči ovšem dosáhli s časem 24,50 na 1. příčku, což byl nečekaný a velmi příjemný úspěch.

Pokračování v poháru

Po úspěšném debutu v pohárových soutěžích jsme se společně s dětmi rozhodli, že zkusíme ještě nějakou další soutěž. K tomu se přímo nabízela soutěž v Sousedovicích, která se konala 29. května. Účast na této soutěži přinesla další pohár do sbírky – v kategorii mladších získaly naše děti 2. místo, starší skončili na místě 5.

Další soutěž byla 12. června ve Volyni a protože i toto město je poměrně blízko, připočteme-li ještě nabuzení z předchozích úspěchů, bylo o naší účasti rozhodnuto. Mladší se umístili opět na 1. místě, starší i přes velice zlepšený čas (20,53 sekund) dosáhli na místo 4. Moc jsme chtěli uspět i v kategorii starších, což se konečně povedlo na další soutěži 26. června ve Střelských Hošticích. Poprvé se podařilo mladým hasičům ze Dřešína získat dvojité vítězství, tedy vyhrát kategorii mladších i starších. Navíc bylo toto vítězství okořeněno časem družstva starších, kteří se poprvé dostali na soutěži pod 20 sekund, konkrétně měli 19,00. Tím končí činnost mladých hasičů před prázdninami.

Noční soutěž

V polovině prázdnin, tedy v sobotu 31. července, se konala noční dětská hasičská soutěž v Benešově Hoře. Této soutěže jsme se také zúčastnili, abychom poznali společně s dětmi kouzlo noční soutěže a zároveň konfrontovali naše výkony i s družstvy z jiných okresů. Nutno uznat, že úroveň této soutěže byla vyšší, než na strakonickém okrese. Za všechny stačí jen jmenovat výkon družstva z Nevcehle, kteří udělali požární útok za 14,50 sekund. I při takovéto kvalitě se ovšem naše družstva nezalekla a umístila se na 5. (mladší) a 13. (starší) místě z celkem 42 družstev. Jenom poznamenejme, že jejich časy byly slušné (mladší 23,51 a starší 21,81 sekund), i když se závodilo tentokráte pouze na jeden pokus.

Konec poháru

Do konce pohárové soutěže v sezóně 2010 zbývaly po prázdninách ještě dvě. Ta první byla 4. září v Česticích a mladí hasiči ze Dřešína zde na téměř domácí půdě zaznamenali největší úspěch v celé sezóně. Obě družstva obsadila 1. místa a obě měla čas pod 20 sekund, konkrétně 19,06 mladší a dokonce 18,19 starší. To už bylo jasné, že letošní ročník absolvují obě družstva celý.

Poslední soutěž se konala o týden později, tedy 11. září ve Štěkni. Mladším se požární útok moc nepovedl (skončili až 5), ale starší s přehledem opět vyhráli. Celkově se v pohárových soutěžích roku 2010 družstva mladých hasičů ze Dřešína umístila na 1. místě mladší (50 bodů) a na 2. místě starší (37 bodů). V kategorii starších se před naše hasiče dostala pouze Štěkeň. Oficiální vyhlášení těchto výsledků proběhne v prosinci. K takovému výkonu nezbývá než pořádně pogratulovat.

Rozloučení

Na to, že v roce 2010 byli mladí hasiči ve Dřešíně založeni, byl tento rok velice úspěšný. Kromě úspěchů v pohárových soutěžích se ve Dřešíně vytvořila správná parta mladých lidí, kteří v případě potřeby umějí zabrat a táhnout za jeden provaz. Určitě je ale nutné jedním dechem říci, že nebýt obětavosti a času dospělých hasičů, rodičů a dalších, kteří se dětem během roku věnovali, nebyl by na světě ani tento úspěch. Proto chci ještě jednou poděkovat všem, kteří se na nácviku a úspěších mladých hasičů ze Dřešína jakkoliv podíleli.


Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *